Enige jaren terug ontving ik van een zakenrelatie het boek van Wim Hof en Koen de Jong: “Koud Kunstje, wat kun je leren van de Iceman?” Wim Hof is een bijzondere man, hij zwemt in water met temperaturen rond het vriespunt en loopt een marathon boven de poolcirkel, het bezorgde hem de naam Iceman. Hij pleit voor herwaardering van de kou en hij krijgt steun vanuit de wetenschap. Het Radboud UMC bevestigt met onderzoek, dat zijn methode een positief effect heeft. Dit boek gaf mij veel inspiratie om bezig te zijn met ademhaling en koudetechniek. De kern van deze aanpak is om je lichaam weerbaar en sterker te maken. Doel van de Wim Hof methode is om via blootstelling aan kou in combinatie met ademhalingstechnieken, dit een gunstig effect te laten hebben op je gezondheid en stemming. Ik doe zijn methode nu al ruim 2 jaar en vanuit mijn eigen ervaring kan ik aangeven, dat zijn methode een positieve werking heeft op mijn gezondheid en weerbaarheid.

Nadat ik het boek had gelezen ben ik begonnen met dagelijks koud afdouchen. Na eerst een gewone warme douche te nemen, draai ik op een gegeven moment de warme kraan in een keer uit. Voordat ik dit doe, focus ik mij via een ademhalingsoefening. Dit maakt het voor mij mogelijk om langere tijd onder koud water te douchen. Het fascinerende is, dat ik na ongeveer 10 seconden niet meer het gevoel heb onder een koude douche te staan en kan ik minutenlang dit volhouden. Het weldadige gevoel dat je ervaart nadat je gestopt bent met douchen is heerlijk. Dit proces van ademhaling, koud douchen en focus, maakt dat er processen in je lichaam plaatsvinden, die je weerbaarder en sterker maken. De afgelopen 2 jaar heb ik weleens een verkoudheid, maar ben ik niet getroffen door de griepgolven die over Nederland trekken en vele griepgevallen opleveren.

In het boek worden meerdere ziektebeelden beschreven en wat daar de invloed van de Wim Hof methode op is/kan zijn. De afgelopen jaren is er wetenschappelijk onderzoek gedaan bij bepaalde ziektebeelden zoals, griepvirussen, reuma, overgewicht, overmatige stress, hoge bloeddruk, depressie, astma, artrose. Ook vandaag de dag wordt de Wim Hof methode wetenschappelijk verder onderzocht bij bepaalde ziektebeelden.

Ik vraag mij in deze tijd van het jaar af, wat het effect van de methode zou zijn op de huidige griepgolf die er heerst? Wat als alle werknemers van een willekeurig bedrijf minimaal een maand lang de methode van ademhaling en koud afdouchen zouden uitvoeren? Zouden er dan veel minder griepmeldingen aan de orde zijn? Ik ben erg benieuwd!

Hoewel Wim Hof het nog altijd als een uitdaging ziet om zijn prestaties te verbeteren, wil hij nu vooral anderen laten inzien welke vele lichamelijke mogelijkheden we onbenut laten. Met de juiste training en oefeningen kan iedereen zijn lichaam sterker en weerbaarder maken tegen ziektes.